Kan man manipulera en spelautomat?

Det finns många myter kring manipulation av spelautomater. Vissa hävdar att det finns casinon som manuellt ställer in sina spelautomater så att det i princip är omöjligt att vinna. Det finns vissa som påstår att det, genom att använda olika tekniker, går att manipulera en maskin. Men är det ens möjligt att manipulera en spelautomat? Alla spel som spelas på en spelautomat är slumpmässiga.

Alla spelmaskiner har en enskild datorkomponent som kallas för RNG (Random Number Generator). Huvudsyftet med RNG -komponenten är att skapa slumpmässiga sekvenser i ett intervall på en millisekund, hela dagen, varje dag. Varje gång du klickar på knappen för ”spin” eller ”max bet” producerar RNG:n alltid slumpmässiga serier av siffror. Ditt öde, huruvida du ska vinna storvinsten eller ej, bestäms helt enkelt av slumpmässiga ekvationer vars resultat bestäms i det ögonblicket du initierar ett spel.

Kan man manipulera en spelautomat?Det är sekunden som du klickar på spela-knappen som är avgörande. Så fort du sätter igång ett spin börjar RNG:n producera nummer med en hastighet på hundratals per sekund. Med andra ord så påverkas en jackpottvinst enbart av vilken sekund som du väljer att klicka på spela-knappen.

Svårt att fuska

En spelautomat har inget inbyggt minne. Vissa hävdar att spelautomaten kommer ihåg om du precis kammat hem en vinst i ett bonusspel och att maskinen därför är ”mätt” och att det då inte är möjligt att vinna på ett tag. Det är fel. Spelautomaten har inget minne överhuvudtaget om du spinnen innan drog hem mega jackpotten, förlorat stort eller vunnit free spins. Automaten känner heller inte av om du spelat i två minuter eller 22 timmar. Varje runda är ett ”clean sheet”.

När vi ändå pratar om spelautomatens förehavanden så kan vi även lägga till att en spelautomat inte kan justeras eller ställas om av den som äger eller driver den. Den enda part som kan ändra något i en spelautomat är den som tillverkat den. Om det skulle vara så att en operatör skulle behöva göra någon slags ändring på en spelmaskin, måste spelkommissionen först godkänna att en ändring av spelautomaten är nödvändig. Justeringen av spelmaskinen ska sedan göras under övervakning av spelkommissionen.